Cele 30 de autobuze electrice achiziționate de Primăria Tulcea prin intermediul a două finanțări europene se află în incinta Societății de Transport Public și ar putea fi puse în circulație din luna ianuarie. În funcție de termenul în care se va monta transformatorul ce va asigura energia necesară a stațiilor de încărcare, luna aceasta ar putea fi scoase pe trasee primele 10 autobuze electrice.
„În prezent avem un autobuz electric care face curse zilnice, iar 10 stații de încărcare sunt montate. Așteptăm să se monteze și transformatorul pentru a asigura energia necesară, iar acest lucru depinde și de vremea de afară. După montarea transformatorului vom introduce și autobuzele electrice pe traseu. Acum avem 10 autobuze deja pregătite și am putea să le dam drumul în traseu imediat. Pentru celelalte va dura o perioadă până le facem actele și probele, circa o lună de zile este timpul estimat pentru finalizare. De luni ne apucăm să le facem probele și actele, deci în principu la 1 ianuarie o să fie toate pregătite. Dacă se rezolvă mai repede partea de încărcare, vom avea în decembrie 10 autobuze, iar din ianuarie toate cele 30 pe traseu”, ne-a declarat Aurelian Udrea, directorul Societății de Transport Public Tulcea.
Un proiect de hotărâre privind aprobarea implementării etapei a doua a proiectului de modernizare a parcului auto de transport călători a fost votat de către consilierii locali, în cadrul ultimei ședinte de îndată. Este vorba de proiectul prin care s-au achiziționat 20 de autobuze electrice, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, ce prevede și reabilitarea a 4 străzi din municipiu, respectiv Mahmudiei, Eternității, Babadag și Isaccei.
Adoptarea hotărârii a fost necesară în contextul în care administrația locală a fost informată că în următorul exercițiu financiar 2021-2027, vor fi eligibile și cheltuielile destinate infrastructurii rutiere și au fost prinse spre finanțare și lucrările de reabilitare a străzilor Babadag și Isaccei.
„Restul de execuție a proiectului se va realiza în următorul exercițiu financiar 2021-2027. Străzile Babadag și Isaccei nu au fost eligibile de la bun început, acestea fiind pe bugetul propriu. Am primit o informare de la Autoritatea de Management prin care ni se spune că acum și drumurile sunt eligibile în cadrul exercițiului financiar, prin urmare am adoptat această hotărâre și am depus cererea. În cursul acestei săptămâni au fost livrate toate autobuzele și avem în incinta Societății de Transport Public 30 de autobuze electrice. Un număr de 10 sunt achiziționate prin proiectul Ministerului și 20 prin proiectul Primăriei. Au fost montate 10 stații de încărcare și se lucrează și la montarea celorlalte, astfel încât luna aceasta vom avea o parte a acestui proiect în integralitate finalizată. Puterea necesară pentru încărcare este foarte mare, mai ales cea simultană, iar partea de spor de putere de post trafo nu era prinsă în proiect. Aceasta a fost realizată pe bugetul Primăriei solicitând un spor de putere de la Enel. Posturile trafo sunt comandate și trebuie să sosească săptămâna viitoare sau cel târziu următoarea pentru a fi instalate și a asigura necesarul de putere”, a explicat viceprimarul George Șinghi, inițiatorul proiectului de hotărâre.
Valoarea de finanțare pentru etapa a doua a proiectului este de peste 75 de milioane de lei, din care valoarea totală eligibilă este de peste 45 de milioane de lei, față de aproximativ 38 de milioane de lei, inițial.