Primăria Municipiului Tulcea și Direcția de Asistență și Protecție Socială au obținut finanțare europeană în valoare totală de peste 11.000.000 euro în cadrul procesului de evaluare și selecție a Strategiilor de Dezvoltare Locală, depuse prin intermediul Grupurilor de Acțiune Locală „Viitor pentru Tulcea” și „Restart Neptun Tucea”.
Primarul municipiului, Ștefan Ilie, spune că procesul pentru realizarea strategiilor de dezvoltare a fost o întrecere contra cronometru, într-o competiție în care au fost depuse zeci de cereri.
„Este pentru prima dată când municipiul are două GAL-uri, acestea fiind programe precum FLAG-ul care acordă bani europeni, după aceleași principii ale unei agenții de dezvoltare rurală. Diferența este că sunt proiecte mai mici, ca urmare și valorile solicitate spre finanțare sunt mai mici într-un GAL. Până acum erau circa 2,5 milioane de euro pe celelalte exerciții de finanțare, iar în prezent sunt 5,6 milioane de euro cu posibilitatea de a primi mai mult dacă rămân bani necheltuiți pe această axă. Am ales cele două zone pentru că sunt vulnerabile, cu oameni fără locuri de muncă, copii neșcolarizați, cu probleme sociale și familii aflate în dificultate. Aici sunt necesare investiții, încurajarea lor pentru incluziune socială, diminuarea conflictelor, repararea anumitor lucruri, inclusiv gestionarea corectă a deșeurilor”, ne-a declarat Ștefan Ilie, primarul municipiului Tulcea.
Printre investițiile ce vor fi realizate prin intermediul Grupurilor de Acțiune Locală se află modernizarea Sălii de sport multifuncționale Daniel Pohariu.
„Sala Pohariu necesită reparații, precum o izolare mai bună, deoarece se consumă foarte mult cu încălzirea ei, reparații ale acoperișului acolo unde mai plouă și picură, dar și a zonei de joc. Modernizarea va valora între 200.000-300.000 de euro”, a precizat primarul Ștefan Ilie.
Cele două cereri de finanțare au obținut punctaje mari, (9,72 și 9,64), iar rezultatul procesului de evaluare și lista strategiilor de dezvoltare locală admise pot fi consultate pe site-ul pus la dispoziție de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
„Mulțumim colegilor din D.A.P.S. și Primărie, partenerilor, persoane fizice și juridice, care și-au manifestat dorința de a se implica în activitatea grupurilor, locuitorilor, care au participat la întâlnirile de lucru realizate în vederea identificării nevoilor și Consiliului Local pentru aprobarea inițiativelor noastre!”, a transmis Ștefan Ilie.
Pe lista investițiilor și activităților ce vor fi realizate se mai află construirea, reabilitarea, modernizarea, dotarea de structuri educaționale inclusiv infrastructură sportivă și educativă conexă, amenajarea de spații educaționale în aer liber, reabilitarea și modernizarea centrelor sociale, construirea și dotarea unui centru de asistență comunitară integrată, cu respectarea principiilor nZEB, acțiuni în domeniul furnizării de servicii pentru promovarea multiculturalismului, a educației, a ocupării forței de muncă și asistenței juridice, între comunitățile de români, turci, tătari, armeni, lipoveni, romi ucrainieni, refugiați, etc.