marți, 10 decembrie 2024
AcasăLocalitatea taMurighiolMurighiol: Guvernul a stabilit prima stațiune turistică din județul Tulcea!

Murighiol: Guvernul a stabilit prima stațiune turistică din județul Tulcea!

Prin Hotărâre de Guvern, săptămâna trecută a fost atestată prima stațiune turistică din județul Tulcea. Este vorba despre comuna Murighiol, care după niciun an de pregătire a unei documentații destul de stufoase, se poate mândri că va fi prima stațiune turistică din județul Tulcea! 

Urmează publicarea Hotărârii de Guvern în Monitorul Oficial și apoi partea cea mai grea: devenirea comunei Murighiol stațiune turistică în adevăratul sens al cuvântului, așa cum sunt stațiunile turistice deja atestate.

”Pentru unii stațiune turistică înseamnă niște interese ale unui grup”, spune primarul Ivanov

Nu mai e un secret faptul că primarul din Murighiol, Filip Ivanov, s-a implicat în ultimele două decenii în turism poate mai mult decât au făcut-o alți primari din județul Tulcea. În fond, atunci când în comunitatea în care ești primar reușești să aduci într-un sezon turistic peste 200.000 de turiști înseamnă că în acea comună intră bani. Bani pentru bunăstarea tuturor locuitorilor nu doar pentru interesele unui grup. ”Faptul că am reușit să ajungem cu documentația în ședință de Guvern și să fie și aprobată comuna Murighiol drept stațiune turistică a produs multă invidie. Pe mine nu mă interesează invidia altora din altă parte, însă e păcat că unii membri ai counității văd această atestare drept un lucru rău și că dacă vom fi de acum încolo stațiune Guvernul ne va tăia salariile și pensiile, ne va mări taxele, va scumpi alimentele de bază și alte asemenea bazaconii pe care unii deja le spun prin Murighiol că se apropie alegerile.” ne-a spus primarul Filip Ivanov.

Pe de altă parte, nu atât interesul turistic sau al celor din sectorul turistic din Murighiol a fost pentru atestarea comunei drept stațiune turistică de interes local cât mai ales interesul Primăriei Murighiol și asta pentru că: ”Adevărul este că una din investițiile care se va derula la Murighiol prin intermediul Companiei Naționale de Investiții și anume construirea unui bazin de înot pentru competiții la dimensiuni olimpice, avea nevoie, printre altele și de atestarea comunei ca stațiune turistică, fie ea și de interes local. Vă dați seama că o astfel de investiție este importantă în orice localitate, fie că e municipiu, oraș ori, mai ales, comună. Și atunci o echipă din primărie a început încă de anul trecut demersurile pentru atestarea comunei ca stațiune turistică. Am reuși acest lucru săptămâna trecută, de acum investiția în bazinul olimpic se poate spune că are undă verde!”

Sărăturile de la Murighiol pot face minuni mai ceva ca la Techirghiol

Sărăturile Murighiol alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a I-a IUCN (rezervație naturală strictă de tip avifaunistic și floristic), situată în județul Tulcea pe teritoriul administrativ al comunei Murighiol, potrivit wikipedia.ro. Rezervația naturală cu o suprafață de 87 ha. a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate) și este inclusă în Parcul Național Delta Dunării (rezervație a biosferei) aflat pe lista patrimoniului mondial al UNESCO. Totuși, calitatea nămolului din aceste lacuri sărate și secate între timp este studiată de specialiști iar primele rezultate confirmă ceea ce se știa încă din secolul trecut: calitatea nămolului este peste cea de la Techirghiol.

”Nu o spunem noi ci o spun specialiștii în domeniu că nămolul de la Sărăturile Murighiol este mai de calitate decât cel de la Techirghiol din punct de vedere balneocurativ. Asta este ceea ce știm până acum! Ce nu știm este dacă este un strat de nămol suficient pentru o investiție într-o clinică și dacă aceasta va primi avizul ARBDD, că și asta e o problemă” a mai spus primarul Filip Ivanov.

Legat de faptul că atestarea comunei Murighiol drept stațiune turistică de interes local ar putea avea chiar beneficii pentru comunitate același primar al comunei a mai punctat faptul că dacă va fi instituită o taxă de stațiune, așa cum se practică în toate stațiunile, taxa va fi plătită de turiști și nu de localnici. Mai mult banii care se vor aduna prin această taxă vor fi pentru cofinanțarea unor lucrări și investiții edilitare care vor crește nivelul de confort al localnicilor, le va spori acestora valoarea terenurilor din proprietate și, nu în ultimul rând, va aduce punctaj suplimentar primăriei la aplicațiile și proiectele pe fonduri guvernamentale și europene. Cine vrea să înțeleagă, înțelege!

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare articole

Comentarii recente