marți, 10 decembrie 2024
AcasăPuls localVictimele Holocaustului, comemorate la Tulcea

Victimele Holocaustului, comemorate la Tulcea

Templul Israelit din municipiul Tulcea a găzduit, astăzi, un eveniment dedicat Zilei Naționale de Comemorare a Holocaustului. 

În debutul evenimentului, prof. Solomon Faimblat, președintele Comunității Evreilor din Tulcea, a prezentat  succint, evenimentele tragice, în urma cărora șase milioane de oameni și-au pierdut viața, și a fost prezentat un material video, despre deportarea evreilor în Transnistria.

„Templul a fost renovat în perioada 2010-2014 și am avut grijă ca toate elementele care au fost în vechea sinagogă, construită în 1859, să le păstrăm, să le conservăm. Astăzi comunitatea evreilor din Tulcea organizează comemorarea victimelor Holocaustului. Este o zi solemnă în care comemorăm uciderea a mii de evrei din România în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Guvernul României a declarat ziua de 9 octombrie ca Ziua Holocaustului, prin hotărâre de guvern 672 din 2004. A fost desemnată această zi, având în vedere că la data de 9 octombrie 1941, au început deportările masive ale evreilor din Bucovina și Basarabia în Transnistria” , a precizat prof. Solomon Faimblat.

La eveniment au fost prezenți și elevi din cadrul Școlii Gimnaziale „Alexandru Ciucurencu” și ai Liceului Teoretic „Ion Creangă din Tulcea”, însoțiți de cadre didactice.

În cadrul acțiunii, elevii au prezentat  materiale cu informații despre contextul în care a avut loc discriminarea, excluderea și, în cele din urmă, distrugerea evreilor europeni, mesajul lor fiind acela de a se menține vie memoria Holocaustului și de a se împiedica repetarea tragediei de atunci.

Aceștia au prezentat povestiri cu experiențe trăite în propria familie de evrei persecutați, deportați sau exterminați pe criterii arbitrare.

„Această poveste îmi aduce aminte de suferința și existența unui membru al familiei mele în fața unei epoci întunecate. Numele său era Iacob și era o persoană extraordinară în multe feluri. (…) Viața lui s-a schimbat dramatic atunci când Germania nazistă a invadat țara natală a familiei noastre, adică România. El, împreună cu alți evrei, au fost deportați într-un lagăr de concentrare la Auschwitz, unde au trebuit să facă față condițiilor de viață   inumane și persecuției brutale. (…) După eliberarea de către forțele aliate, Iacob, a început procesul dificil de recuperare și reconstrucție a vieții sale. Astăzi, ne amintim cu respect și admirație de curajul și rezistența lui Iacob. A fost străbunicul meu. Deși nu l-am întâlnit decât o singură dată, el va rămâne în amintirea noastră, din generație în generație”, a spus David Dumitrașcu, elev al Școlii Gimnaziale „Alexandru Ciucurencu”.

 

La final, a fost interpretat un imn închinat lui Dumnezeu, în limba ebraică. În mod simbolic, tinerii au instalat în curtea Templului nouă lămpi, care vor lumina în semn de comemorare a victimelor Holocaustului.

„Elevii au folosit surse de informație, precum memorii ale străbunicilor, documente și fotografii de familie. Astfel, am redescoperit o parte a trecutului nostru, a comunităților în care trăim. Rezultatul a însemnat sensibilizarea elevilor care au participat pentru prima dată la o asemenea comemorare”, ne-a declarat prof. Chirana Bala, diriginta clasei a VIII-a A, din cadrul Școlii Gimnaziale „Alexandru Ciucurencu”.

În România este marcată, astăzi, Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. În urmă cu 82 de ani începea deportarea evreilor din Basarabia, Bucovina de Sud și Bucovina de Nord în Transnistria. Holocaustul a fost recunoscut de autoritățile române în 2004, pe baza concluziilor formulate de comisia condusă de laureatul Premiului Nobel, Elie Wiesel.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare articole

Comentarii recente