Consilierii locali au votat zilele trecute, în cadrul unei ședințe de îndată, constituirea a două Grupuri de Acţiune Locală (GAL), plasate sub responsabilitatea comunităţii locale sub denumirea – Asociaţia Grupul de Acţiune Locală Viitor Pentru Tulcea, respectiv Asociaţia GAL Restart – Neptun Tulcea. Acestea au rolul de a dezvolta două zone urbane, marginalizate social.
Este vorba de un GAL pe zona Dallas-Vest care va cuprinde cartierul Dallas, Vărărie Baltă, Vest, cartierul Nou, până pe strada Spitalului, inclusiv suburbia Tudor Vladimirescu. Al doilea GAL, Restart Neptun, cuprinde cartierele Neptun și Sud-Vii, până pe strada Mahmudiei.
Astfel, până la sfârșitul acestei luni, administrația locală va depune spre evaluare la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, două Strategii de Dezvoltare Locală (SDL) și cererile de finanțare aferente, în cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială.
Ambele GAL-uri sunt constituite prin parteneriatul dintre municipiul Tulcea și Direcția de Asistență și Protecție Socială (DAPS) Tulcea, ca membri fondatori, la care se adaugă și alți membri.
„Municipiul nu a avut niciodată un GAL. Ne-am propus înființarea a două Grupuri de Acțiune Locală, care să se ducă cu precădere către două zone ale orașului, unde punctajul ar fi mai mare pentru obținerea finanțării. În această perioadă am avut întâlniri focus grup cu asociațiile de proprietari, în care fiecare a spus ce probleme are. Ambele GAL-uri vor avea o strategie care va sta la baza cererii de finanțare. Dacă obținem finanțare, timp de 7 ani va exista un exercițiu financiar. Atât persoanele juridice, cât și persoanele fizice pot depune proiecte pentru repararea, modernizarea, înființarea sau achiziția unor lucruri necesare dezvoltării zonei. Pentru a putea solicita finanțare trebuie să le înființăm până la sfârșitul acestei luni. Noi depunem două proiecte și ne dorim să obținem finanțare pentru ambele, dar și pentru unul dacă reușim să obținem este în regulă”, ne-a declarat primarul Ștefan Ilie.
Primarul Ștefan Ilie explică ce tipuri de proiecte se vor putea accesa prin intermediul unui GAL.
” Municipiul poate obține finanțare pentru înfrumusețarea unor parcuri sau locuri de joacă din cele două zone, granturi mici, care însumate să nu depășească cât se acordă acum unui GAL, circa 5 milioane de euro. De exemplu, într-un GAL nu poți depune proiecte în valoare de milioane de euro pentru a face o șosea, dar poți realiza căile de acces la asociațiile de proprietari, poți pune panouri fotovoltaice pentru a încălzi apa caldă sau poți achiziționa aparatură care să fie folosită de niște grupuri țintă sau persoane fizice. Se poate încuraja chiar și o mică afacere. Persoanele private își pot cumpăra aparatură sau instalații pentru micile afaceri, cum ar fi o spălătorie, vulcanizare, etc.”, a menționat Ștefan Ilie.
Un GAL poate obține o finanțare în valoare maximă de 5,6 milioane de euro.
„Se constituie aceste GAL-uri pentru atragerea de fonduri nerambursabile, în vederea dezvoltării acestor două zone ale municipiului Tulcea. Concomitent, întocmim două strategii de dezvoltare locală care se vor depune până pe data de 27 noiembrie, astfel încât să putem atrage fonduri europene pentru diferite nevoi, măsuri, proiecte, care vor fi aplicabile celor două zone din municipiu”, ne-a declarat Ștefana Zibileanu, directoarea DAPS Tulcea.
Pentru a realiza cele două strategii de dezvoltare locală, administrația locală a parcurs până acum mai multe etape pentru a afla nevoile celor două zone.
„Până acum am efectuat o cercetare cantitativă, am aplicat chestionare și o fișă de identificare a nevoilor în cele două zone. De asemenea, am avut întâlniri cu cetățenii din fiecare cartier în parte, pe grupuri profesionale și activități, pentru a extrage nevoile. Finanțarea va fi atât pe servicii cât și pe infrastructură, plus cheltuieli de funcționare ale GAL-ului. Vor fi servicii de educație, medicale, sociale. Vor putea aplica atât persoane din zona GAL, cât și alte persoane doar pe proiecte care vizează zona respectivă. Dacă în urma evaluării va câștiga strategia de dezvoltare locală pe un anumit GAL, alocarea maximă este de 5,6 milioane de euro. În următoarea etapă se propun proiectele”, a precizat Ștefana Zibileanu.
Cotizația anuală, în cadrul unui GAL, a UAT Municipiul Tulcea și a DAPS Tulcea va fi în valoare de câte 1.000 de lei.