Taxa de habitat va crește începând de anul viitor de la 179 de lei de persoană pe an la 213 lei de persoană pe an, potrivit proiectului de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2024, votat astăzi în cadrul ședinței de Consiliu Local Tulcea.
Motivul creșterii îl reprezintă scăderea numărului de persoane înregistrate în evidența organului fiscal la taxa de habitat, dar și scăderea cantității de deșeuri depozitate la depozitele Ecorec și Mihai Bravu.
În ceea ce îi privește pe cetățenii care își vor achita obligaţiile anuale către bugetul local până la sfârşitul lunii martie a anului 2024, aceștia vor beneficia în continuare de bonificații de 10%.
Proiectul a fost votat după lungi discuții aprinse, cu 11 voturi pentru și 9 împotrivă, consilierii PSD anunțând faptul că nu vor vota proiectul.
Andaluzia Luca, reprezentanta grupului de consilieri locali PSD a prezentat în cadrul ședinței o declarație a primarului Ștefan Ilie din anul 2020, legată de taxa de habitat. Valoarea acesteia era catalogată ca fiind o problemă care apasă pe umerii locuitorilor.
„Cum e posibil ca în trei ani de zile să ajungem la taxa de habitat cu 70% mai mult față de 2020, când dumneavoastră ați preluat mandatul? Noi nu vom vota acest proiect de hotărâre privind stabilirea taxelor și impozitelor locale. Nu putem fi de acord cu această asumare și greutate pe umerii locuitorilor municipiului Tulcea”, a declarat consilierul local Andaluzia Luca.
În continuare primarul Ștefan Ilie i-a spus consilierei că face parte dintr-o organizație falimentară care gestionează deșeurile la nivel de județ, cu excepția municipiului Tulcea și a localității Murighiol, menționând că pledoaria acesteia este „oarecum subiectivă”.
„Această taxă va fi pusă în valoare de către SMID săptămâna viitoare, atunci când un județ întreg va avea taxele mai mari. Dumneavoastră ați uitat în calitate de consilier local că noi am micșorat această taxă în acești ani, iar acum o mărim printr-o ordonanță de guvern. În 2022 am micșorat taxa de habitat, dar uităm să spunem acest lucru. Pentru că s-a colectat mult mai bine s-a redus prin hotărâre de consiliu local. În viitor putem colecta cu toții mult mai bine, să nu mai aruncăm pe străzi, să fim noi cei care îi apostrofăm și reclamăm pe cei care îi vedem la punctele de colectare că aruncă fără să introducă în coș. Putem reclama instituțiile care din avânt muncitoresc nu fac contracte cu Servicii Publice și suntem nevoiți să le facem plângeri penale”, a precizat primarul Ștefan Ilie.
Prezent în sală, Narcis Popescu, director al Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Tulcea a explicat motivele care au dus la creșterea taxei de habitat.
„Față de anul 2023 când taxa de habitat era de 179 de lei de persoană pe an, în urma calculelor făcute propunem la 213 lei de persoană pe an. Această creștere se datorează îndeosebi ordonanței cu economia circulară, care a crescut de la 95,2 lei la 190,4 lei pe tonă cu TVA. Creșterea componentei de economie circulară în cadrul taxei de habitat este de 30 de lei, care înseamnă o creștere de 16% față de anul 2023. Diferența până la 18% este influența în colectarea deșeurilor reciclabile de 576,04 lei pe tonă, sortarea unde plătim 486,65 de lei pe tonă, actualizarea cu rata inflației a tarifului de depozitare, pe care conform contractului trebuie să o achităm. Nu în ultimul rând, a scăzut populația înregistrată cu 57 de persoane și cantitatea de colectare și depozitare cu 2400 de tone. Dacă nu ar fi fost reglementarea legală cu economia circulară, taxa de habitat de la anul 2023 la anul 2024 ar fi crescut cu maxim 2%”, a spus Narcis Popescu.
În anul 2024, majoritatea taxelor și impozitelor locale vor fi indexate cu un procent de 13,8%, reprezentând rata inflației.