Peste 700 de cetățeni ai municipiului Tulcea sunt de părere că orașului îi lipsește un aspect mai bun, pentru a deveni mai atractiv din punct de vedere turistic. Datele sunt colectate pe baza unui chestionar realizat de administrația locală, cu privire la percepția potențialului turistic și a opțiunilor turistice din Tulcea, la care au răspuns 1008 persoane, în perioada 20 noiembrie-10 decembrie.
De altfel, rezultatele chestionarului au fost subiectul unei conferințe de presă organizate astăzi la sediul Primăriei Tulcea de către primarul Ștefan Ilie și Alex Filip, coordonator al Organizației de Management al Destinației Turistice.
„Interesul a fost foarte mare, cu mult peste așteptările noastre și le mulțumesc tulcenilor pentru implicarea în acest chestionar. Este evident că Delta Dunării este de departe cel mai valoros loc al județului Tulcea. Municipiul are avantajul că este fix la intrarea în deltă și putem să valorificăm această poziționare pe hartă. Cred că orașul poate deveni un hub turistic important. Orașul în sine este unul istoric, are o cultură foarte bogată și avantajul de a oferi acces către Delta Dunării și către celelalte atracții de pe partea continentală a Dobrogei, spre Munții Măcin sau spre satele multietnice. Printre concluziile pe care le-am tras în baza chestionarului este că valorificarea vechilor mahalale etnice, a suburbiei Tudor Vladimirescu, a complexului Bididia și a microdeltei Zaghen au fost printre principalele sugestii ale respondenților. De asemenea, ne-au sugerat să dezvoltăm turismul lent, care pune accentul pe familiile cu copii”, a declarat Alex Filip.
La întrebarea „Ce considerați că îi lipsește orașului Tulcea pentru a deveni mai atractiv din punct de vedere turistic?”, un număr de 764 de tulceni au răspuns un aspect mai bun, 487 de persoane spun că un număr mai mare de clădiri istorice, iar 452 de cetățeni au menționat atracțiile pentru copii.
În acest context, primarul Ștefan Ilie a menționat faptul că într-un interval de 5-7 ani orașul va avea între 5 și 7 clădiri istorice renovate, iar lucrările pentru Gravity Park din zona lacului Ciuperca vor fi finalizate în procent de 90% până la finalul anului.
„Principalele trei lucruri pe care oamenii din Tulcea le solicită municipalității, pentru a deveni mai atractiv turistic, țin foarte mult de Primărie. Aspectul mai bun al orașului se poate realiza doar prin reabilitarea unei infrastructuri de bază. Principalul lucru care nu ne dă un aspect frumos al orașului este o infrastructură învechită care ține de străzi, accesul pietonilor pe trotuare, multitudinea de cabluri care sunt pe stâlpii de electricitate, lipsa unor spații verzi mai generoase și aspectul clădirilor istorice care trebuie reabilitate. Pentru ceea ce avem noi în patrimoniu am reușit să obținem finanțare europeană și suntem într-un stadiu avansat al licitațiilor pentru execuție atât pentru clădirea Liceului Spiru Haret, clădirea Deltacons și a unui imobil de pe strada 14 Noiembrie. Sprijinim Cultul Musulman introducând în strategia de dezvoltare a municipiului reabilitarea istorică a Geamiei și a clădirii anexă. Sunt în lucru Biserica Grecească și Biserica cu Ceas, care au obținut finanțare europeană. Într-un interval de 5-7 ani vom avea între 5 și 7 clădiri istorice nou renovate. În privința atracțiilor pentru copii, avem în planul urbanistic zonal și sperăm să fie aprobat, ca în zona fostului tobogan de pe lacul Ciuperca să facem un parc de distracții.Terminăm Gravity Park în procent de 90% până la sfârșitul acestui an”, a precizat primarul Ștefan Ilie.
Edilul a mai transmis faptul că împreună cu Alex Filip, coordonatorul OMD Tulcea, încurajează primăriile din județ să înființeze organizații de management locale.
„Încurajăm formarea de asemenea organisme și în restul județului. Este important ca localități ca Sulina, Crișan, Babadag, Maliuc, Sarichioi, unde au o bogată activitate turistică, să aibă propriile organizații de management. Un lucru important pe care ni-l face această organizație de management la nivelul municipalității este că ne pune în timp și în ordine activitatea de turism. Aceasta este de multe ori haotică mai ales în Delta Dunării. Unii fac turism la negru, alții se fac că fac turism, alții fac turism corect. În deltă sunt foarte multe cazuri care dacă erau puse într-o formă legală, aceste localități ar fi avut demult niște resurse la îndemână, mult mai multe decât astăzi. Am discutat ieri cu primăriile Sulina și Maliuc și vom discuta și cu altele, propunându-le discuții cu Alex Filip, cu antreprenorii din zona respectivă, care sunt dornici de a face astfel de organizații. La final, OMD-ul județean va fi mai puternic”, a spus primarul Ștefan Ilie.
În ceea ce privește partea de constituire a OMD-ului, săptămâna viitoare administrația locală estimează că va trimite documentația necesară obținerii avizului de la Ministerul Turismului.
„În paralel lucrăm la partea birocratică, să trimitem dosarul de avizare pentru obținerea avizului legal de la Ministerul Turismului. Ne propunem să facem acest lucru poate chiar săptămâna viitoare și în egală măsură să luăm certificatul de entitate de la Judecătorie. Pe partea tehnică suntem deja în faza în care creionăm brandul turistic local și lucrăm la realizarea strategiei de marketing. De asemenea, discutăm și despre renovarea Centrului de Informare Turistică de pe Faleză care va deservi ca zonă de birou a OMD-ului”, a precizat Alex Filip.
Suma de 30.000 de euro este bugetul minim necesar impus de lege și asumat de Primăria Tulcea pentru înființarea OMD. Acesteia i se adaugă taxa de promovare turistică colectată de Primărie de la unitățile de cazare, circa 35.000-.40.000 de euro, fiind bugetul estimat pentru anul viitor. În total vorbim de un buget aproximativ de 70.000 de euro.