marți, 10 decembrie 2024
AcasăLocalitatea taLuncavița: De Sf. Nicolae începe sărbătoarea Moșoaielor

Luncavița: De Sf. Nicolae începe sărbătoarea Moșoaielor

Cetățenii din comuna Luncavița sărbătoresc, începând de miercuri seara, Moșoaiele, un obicei străvechi al localității. Astfel, de Sfântul Nicolae, pe străzile din Luncavița, se va auzi pentru prima dată zgomotul produs de talanga moșoaielor care anunță începerea sărbătorilor de iarnă.

Primăria Luncavița a început deja pregătirile pentru marea sărbătoare, de aproximativ trei săptămâni, atunci când meșterii populari s-au apucat de confecționarea măștilor tradiționale.

„Sărbătoarea se va desfășura ca și în anii anteriori, cu parada copiilor și  un program artistic din partea profesorilor care se ocupă de aceștia. Pe 6 decembrie vor răsuna în comună clopotele și astfel se va da startul. Sărbătoarea cea mare va fi în seara de 24 decembrie, atunci când vor defila Moșoaiele. De circa 2-3 săptămâni am început să confecționăm măști cu ajutorul meșterilor populari”, ne-a declarat Aurel Iorga, primarul comunei Luncavița.

Dorința administrației locale este ca sărbătoarea să fie dusă mai departe din plăcere, de aceea anul acesta vor defila copii din clasele I-VIII.

„Eu m-am născut cu această sărbătoare. Este o tradiție din moși-strămoși. Se spune că măștile care sunt confecționate din cătrună alungă spiritele rele. Este o tradiție frumoasă, una care a devenit mai puternică, deoarece această inițiativă nu mai vine de la voluntari. Dacă nu s-ar ocupa Primăria cred că s-ar pierde tradiția. Vor defila copii din clasa întâi până în clasa a opta, cărora le pregătim măscuțe și clopoței. Încercăm să îi formăm de mici, deoarece anul trecut am avut un grup de colindători care nu mai vin pentru tradiție, ci pentru bani. Anul acesta vom avea copii de la școală pe care încercăm să îi facem să vină cu drag. Această plăcere trebuie să vină de la ei, așa cum o făceam noi în trecut”, a precizat primarul Aurel Iorga.

Moșoiul și Moșoicuţa sunt alungătorii tuturor relelor care încearcă să pună stăpânire pe sfârșitul anului și să contamineze anul care urmează.

Momentul culminant al sărbătorii este parada din Ajunul Crăciunului, atunci când toți tinerii se adună mascați în centrul satului și colindă pe drumul european 87.

Obiceiul se încheie de Bobotează, atunci când în comună se aud pentru ultima oară clopotele Moşoaielor.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare articole

Comentarii recente