marți, 29 aprilie 2025
AcasăLocalitatea taCeatalchioiPorturile tulcene și-ar putea dubla capacitatea de tranzit pentru exporturile ucrainene

Porturile tulcene și-ar putea dubla capacitatea de tranzit pentru exporturile ucrainene

Porturile românești de la Dunăre și Marea Neagră și-ar putea dubla capacitatea de tranzit pentru exporturile ucrainene. Cel puțin, aceasta este ideea agreată de premierul Marcel Ciolacu și președintele Ucrainei, Vlodomir Zelenski, marți, în cadrul vizitei oficiale a președintelui ucrainean la București.

Potrivit unui comunicat emis de Biroul de presă al Guvernului, cei doi lideri au stabilit să accelereze proiectele de infrastructură care vor permite creșterea capacității de tranzit prin porturile românești de la Dunăre și Marea Neagră de la 2 milioane de tone la 4 milioane de tone, pentru exporturile ucrainene.

Orașul Sulina are nevoie de puțin ajutor pentru a putea renaște, spune primarul Nicolcenco

Pentru tot ceea ce înseamnă ”creșterea capacității de tranzit prin porturile românești de la Dunăre și Marea Neagră”, în sensul comunicatului transmis ieri de Guvernul României după întâlnirea de la Palatul Victoria, Canalul Maritim Sulina este, fără doar și poate, poarta principală de intrare pe Dunăre din Marea Neagră. Chiar zilele trecute, în cadrul unei întâlniri organizate de reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul județului Tulcea, oamenii de faceri din turism, primarii dar și organizațiile neguvernamentale, mai ales cele ale pescarilor, se plângeau de faptul că toată această creștere a traficului pe Canalul Maritim Sulina ar trebui să fie cumva compensată financiar. Primarul din Sulina, Dan Nicolcenco, este însă de altă părere și vede anunțul Guvernului ca pe un ajutor pentru renașterea orașului Sulina.

Este un demers necesar! Fie că vorbim de plasarea unor capitaluri în anumite întreprinderi cu scopul de a obține, bineînțeles, profit, fie, crearea unor noi fonduri fixe, în cazul de față reabilitarea, modernizarea infrastructurii portuare prin implicarea statului, orice investiție este binevenită oriunde în România, cu atât mai mult, atunci când vorbim de Sulina, un oraș care, cu puțin ajutor, ar putea renaște. Nu ne putem decât a ne bucura că există dorința, sperând în același timp că va exista și putirința!” – a transmis primarul orașului Sulina, Dan Nicolcenco. Strict pe infrastructură portuară, Sulina are semnat de aproape un an de zile, noiembrie 2022, un mega-proiect  respectiv  „Reabilitarea și modernizarea infrastructurii portuare a portului Sulina”, cod SMIS 135872, în valoare de peste 160 de milioane de lei, însă momentan nu s-a deschis niciun șantier de lucru.

Portul Chilia Veche – investiție în derulare pentru APDM Galați 

Printre proiectele de modernizare a porturilor derulate în prezent la nivelul județului Tulcea se află cel de dezvoltare a Portului Chilia Veche, dar și o investiție dedicată Portului Comercial Tulcea. Ambele proiecte sunt derulate de APDM Galați.

Portul Chilia Veche este inclus spre modernizare în Anexa 10,40 – Lista proiectelor prioritizate pentru Porturi din MPGT al României, cu perioada de implementare 2021-2024.

Portul dispune de două fronturi de acostare. Infrastructura portului Chilia Veche este de tip fluvial și are o vârstă destul de mare, construcțiile hidrotehnice care o alcătuiesc fiind executate în urmă cu 35-40 ani, ceea ce reprezintă aproape limita maximă a duratei normale de viață.

În prezent, datorită vechimii mari a construcțiilor hidrotehnice care constituie infrastructura portuară în ambele amplasamente, cât și datorită unei exploatări neconforme regulamentelor de exploatare, corelate cu schimbarea condițiilor climatice și de scurgere a fluviului în ultimii ani, au apărut mai multe deteriorări care au avut consecințe negative în desfășurarea activităților economice portuare”, se arată în descrierea proiectului.

Proiectul are o valoare totală de peste 38 de milioane de lei și ar trebui să se finalizeze la sfârșitul acestui an.

Primar Ceatalchioi, Tudor Cernega:  „Ne preocupă mai mult soarta cetățenilor altei țări, decât cea a cetățenilor noștri”

Pe tema dublării capacității de tranzit pentru exporturile ucrainene am discutat cu primarul comunei Ceatalchioi –localitate învecinată cu Ucraina, Tudor Cernega.

„Bine ar fi fost dacă s-ar fi ținut cont și de problemele noastre din imediata vecinătate. Noi în continuare nu avem semnal, cu drumul este jale, iar cu pescarii nu s-a luat nicio măsură. Ne preocupă mai mult soarta cetățenilor altei țări, decât cea a cetățenilor noștri. De dublarea capacității de tranzit noi nu am fi afectați. Este posibil doar dacă se înființează un nou punct la Ismail. Dacă s-ar face o trecere de la Ismail către Tulcea ne-ar strica drumul de tot. Probleme ar fi pentru că nu s-ar face doar transport ci și comercializarea cerealelor. De aceea și prețul la cereale a scăzut. Pentru combaterea secetei de la noi nu s-a luat nicio măsură”, ne-a declarat primarul Tudor Cernega.

Vom reveni pe parcursul zilei cu detalii despre stadiul investițiilor în porturile tulcene.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare articole

Comentarii recente