Din prima zi lucrătoare a lunii octombrie, majoritatea primăriilor din județul Tulcea au dat startul sesiunii de primire a cererilor pentru ajutoarele de căldură. Beneficiază familiile cu venituri mici, respectiv familiile ale căror venituri nu depășesc 1.386 de lei/membru sau, după caz, persoanele singure cu venituri mai mici de 2.053 de lei. Aceste ajutoare pentru încălzirea locuinței sau suplimentul pentru energie se acordă în baza Legii 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie. Iarna trecută, potrivit informațiilor furnizate de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Tulcea, peste opt mii de tulceni au beneficiat de sume de bani marea lor majoritate pentru a se încălzi cu lemne de foc!
8521 de familii sau persoane singure au primit iarna trecută ajutorul pentru încălzirea locuinței
Pentru iarna trecută, respectiv între 1 noiembrie 2022 și 31 martie 2023, AJPIS Tulcea făcut plăți pentru un număr 8521 beneficiari de ajutoare de încălzire. Marea majoritate a acestora, respectiv 7721 au primit ajutoare pentru încălzirea locuinței cu combustibili solizi și/sau petrolieri, 405 au primit ajutoare pentru încălzirea locuinței cu energie termică, 336 au primit ajutoare pentru încălzirea locuinței cu gaze naturale și doar 59 au primit ajutoare pentru încălzirea locuinței cu energie electrică.
Potrivit legii, ajutorul pentru încălzirea locuinţei pentru perioada sezonului rece (01 noiembrie 2023– 31 martie 2024) se acordă conform Legii 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, familiilor şi persoanelor singure, cetăţeni români sau străini cu domiciliul sau, după caz, reşedinţa în județul Tulcea, în funcție de venitul net mediu lunar pe membru de familie, dar și în funcție de sistemul de încălzire a locuinței utilizat: energie termică, gaze naturale, energie electrică, combustibili solizi (lemne) și/sau petrolieri.
Tot în iarna trecută, numărul mediu de suplimente pentru energie plătite de către AJPIS Tulcea a fost de 11.349, după cum urmează: 8153 beneficiari suplimente pentru consumul de combustibili solizi și/sau petrolieri, 34 de beneficiari de suplimente pentru consumul de energie termică, 394 de beneficiari suplimente pentru consumul de gaze naturale și 2768 de beneficiari de suplimente pentru consumul de energie electrică.
Potrivit legii, suplimentul pentru energie se acordă lunar, pe tot parcursul anului, inclusiv pe perioada sezonului rece, cu scopul de a acoperi integral sau parțial cheltuielile cu: Iluminatul locuinței, susținerea facilităților de gătit și asigurarea apei calde în locuință și asigurarea continuității în alimentare a echipamentelor electrice de care depinde viața persoanelor, din motive de sănătate. Acesta este în sumă fixă în funcție de sursele de furnizare a energiei utilizate, în cuantum de: 30 lei / lună pentru consumul de energie electrică, 10 lei / lună pentru consumul de gaze naturale, 10 lei / lună pentru consumul de energie termică, 20 lei / lună pentru consumul de combustibili solizi și/sau petrolieri , sau 70 lei/lună pentru persoanele sau familiile care folosesc ca singură sursă de energie energia electrică.
Ce înseamnă consumatorul vulnerabil de energie?
Ajutoarele de încălzire și suplimentele pentru energie se acordă pe bază de cerere și declarație pe propria răspundere privind componența familiei și veniturile acesteia, precum și bunurile mobile și imobile deținute. Cererile și declarațiile pe propria răspundere, însoțite de documente doveditoare se depun la primăria comunei, orașului, municipiului , după caz, în a cărei/cărui rază teritorială se află locuința de domiciliu sau de reședință.
Consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinței energie termică, gaze naturale, energie electrică sau combustibili solizi și/sau petrolieri beneficiază de ajutor lunar pentru încălzirea locuinței, în situația în care venitul net mediu lunar pe membru de familie este de până la 1.386 lei în cazul familiilor și 2.053 lei în cazul persoanelor singure.
Mai multe detalii despre acest ajutor pentru încălzire în clipul de mai jos.
DAPS Tulcea a înregistrat deja primele 40 de cereri
În municipiul Tulcea, circa 40 de cereri pentru acordarea ajutorului de încălzirea a locuinţei au fost depuse deja la sediul Direcţiei de Asistenţă şi Protecţie Socială (DAPS), potrivit directoarei Ștefana Zibileanu.
„Avem depuse circa 40 de cereri, iar un prim termen este până la sfârșitul lunii. Pentru a beneficia pe tot sezonul rece de ajutorul pentru încălzire, cetățenii pot depune cererea până pe 20 noiembrie”, ne-a declarat Ștefana Zibileanu, directoarea DAPS Tulcea.
Unul dintre actele necesare pentru acordarea ajutorului de încălzire a locuinței pe care cetățenii care locuiesc la bloc trebuie să îl obțină este o adeverință de la asociația de proprietari.
La nivelul Asociației de proprietari Nr. 6 din municipiul Tulcea, au fost eliberate până acum doar 4 adeverințe.
„La nivel de asociație mai avem circa 15% de apartamente branșate la Energoterm. Pentru ajutorul de încălzire, până acum am eliberat 4 adeverințe din care rezultă numărul membrilor de familie. Celelalte formulare se ridică de la asistența socială”, a spus Nicolae Barbu, președintele Asociației de proprietari Nr. 6 din municipiul Tulcea.
Vești bune de la Energoterm pentru 6240 de familii sau persoane singure
Energoterm SA este furnizorul de energie termică pentru un număr de 6240 de locuințe din municipiul Tulcea și chiar dacă unii s-au grăbit să îi bocească un iminent faliment, societatea comercială prin intermediul directorului Ionel Zamfir a transmis azi câteva vești bune.
Prima veste bună este aceea că în ciuda tuturor speculațiilor, anul acesta tulcenii nu vor plăti mai mult factura la energia termică. ”Ce pot să garantez este faptul că anul acesta, vorbim de anul 2023, nu vom majora prețul gigacaloriei și nici valoarea subvenției. Pe scurt, nu intrăm în iarnă cu alte tarife decât cele de la finalul sezonului rece 2022-2023” a anunțat Ionel Zamfir.
A doua veste bună, poate mai bună decât prima, este aceea că nu există niciun impediment de ordin tehnic prin care să nu se poată pună în funcțiune sistemul centralizat de furnizare a agentului termic în municipiul Tulcea. ”Toate problemele de ordin tehnic au fost rezolvate astfel încât în orice moment putem începe activitate de producție a agentului termic pentru populație!” – a mai anunțat Ionel Zamfir.
Directorul Energoterm a mai precizat că în următoarele zile va face anunțul oficial în ceea ce privește ziua în care rețeaua va fi încărcată cu apă pentru a se verifica dacă sunt probleme în blocuri sau apartamente. ”Încă nu am luat o decizie finală dacă vor fi făcute aceste probe sâmbăta aceasta, adică pe 21 octombrie 2023, dar vom anunța public pe toate canalele” a mai spus directorul Energoterm Tulcea.
Primăria subvenționează căldura și iarna aceasta
Primăria municipiului Tulcea dorește să acorde subvenții la căldură și în acest sezon rece. Primarul Ștefan Ilie spune că valoarea subvenției pe gigacalorie va fi stabilită după ce Energoterm va primi avizul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.
„Avem prevăzut și în acest an o parte din subvenție. Așteptăm să vedem cum vor primi cei de la Energoterm avizul legat de preț și în funcție de acest aspect vom acorda subvenție. Încă de acum două săptămâni am solicitat prin Prefectură din fondul de rezervă al Guvernului, bani pentru sistemul termic. Toate sistemele de acest fel din țară, peste 30 de municipii, inclusiv cei care au făcut mari investiții cum ar fi Oradea, au nevoie de subvenție. Este la fel ca la transportul public care nu poate funcționa fără subvenție. Prețul biletului ar fi de circa 14 lei și nu și-ar putea permite nimeni”, a precizat Ștefan Ilie.
Anul trecut, Primăria Tulcea a subvenționat gigacaloria, pentru ca populația să plătească 50% din prețul căldurii, în acest sens solicitând Guvernului un sprijin financiar în valoare de 18 milioane de lei.
Ceatalchioi și Topolog, comunele cu cei mai puțini și cei mai mulți beneficiari ai ajutorului pentru căldură
În sezonul rece 2022-2023, Ceatalchioi a fost comuna cu numărul cel mai mic de beneficiari ai ajutorului pentru căldură, respectiv 18 persoane.
„În prezent centralizăm documentele primite de la cetățeni pentru acordarea ajutorului de încălzire a locuinței. Anul trecut am virat banii către 18 persoane din comună, iar aceștia și-au cumpărat lemne. E un sprijin binevenit al statului, mai ales pentru familiile vulnerabile, însă ar fi și mai bine dacă ajutorul pentru încălzire s-ar acorda în avans, poate din timpul verii.”, a declarat Tudor Cernega, primarul comunei Ceatalchioi.
La polul opus, Topolog este campioana beneficiarilor de ajutor pentru încălzirea locuinței.
”Noi am anunțat toți locuitorii comunei cu privire la prevederile legii privind acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței și toate persoanele care se încadrează pentru a primi acest ajutor și au acest drept le sprijinim să îl obțină. În ceea ce privește acordarea sumelor lucrurile sunt simple: primăria nu plătește în avans aceste sume deci nu ne este afectat bugetul și beneficiarii știu că atunci când primim aceste sume imediat facem și plățile. Nu îmi amintesc vreodată de când sunt la primărie ca aceste sume să fi venit după Crăciun.” a declarat primarul comunei Topolog, Laurențiu Ciobanu. Ca și la Ceatalchioi, încălzirea locuințelor persoanelor vulnerabile se face preponderent cu lemne de foc.
”La Topolog încălzirea locuințelor se face și cu centrale electrice sau pe peleți, or fi și alte surse de încălzire, chiar nu știu, dar nu este cazul celor care sunt persoane vulnerabile în comună. Toți cei care beneficiază de ajutorul pentru încălzire solicită banii pentru lemne de foc” a mai declarat primarul comunei Topolog.