Lemnul vechi capătă din nou viață în mâinile meșterului popular Ciprian Nichifor din comuna Luncavița, județul Tulcea. De câțiva ani confecționează ceasuri, măsuțe, scaune și diverse obiecte de mobilier din lemn, totul în funcție de cerințele clienților. A început să prelucreze lemnul și să îl transforme în artă în urmă cu câțiva ani, atunci când a ieșit la pensie după o carieră în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Delta” al județului Tulcea.
Pe Ciprian Nichifor l-am întâlnit în cadrul Târgului de toamnă, eveniment ce și-a deschis porțile, astăzi, în Piața Civică din municipiu.
Reporter: Ce oferiți publicului în cadrul târgului?
Ciprian Nichifor: Am venit la târg cu produse artizanale din lemn recondiționat. Este numai lemn vechi de peste 30-40 de ani, respectiv doage de butoi. Din acestea realizez măsuțe, scaune și tot felul de obiecte artizanale. Particip pentru a doua oară la acest târg și ofer publicului obiecte artizanale, cu prețuri cuprinse între 250 și 1.500 de lei.
Reporter: În ce moment al vieții v-ați descoperit pasiunea pentru prelucrarea lemnului?
Ciprian Nichifor: Sunt ofițer în rezervă, iar după ce am ieșit la pensie am găsit o pasiune, lucrul cu lemnul. Am văzut că ceea ce fac place oamenilor și am continuat. Nu m-a învățat nimeni, am văzut pe internet și m-am inspirat de acolo.
Reporter: Cât timp ați muncit cel mai mult la confecționarea unui obiect?
Ciprian Nichifor: Pentru o canapea de patru persoane am muncit aproximativ o lună. Tot ceea ce fac este manual. Realizez lucrări la comandă, iar tot ceea ce fac este unic. Nu fac două piese identice. Nu îmi convine să investesc și nici nu am unde să depozitez. Lumea a văzut ceea ce pot face și uneori apar provocări. De exemplu, o firmă de avocatură din București m-a contactat și m-a întrebat dacă pot realiza un obiect, iar eu l-am făcut. A fost o luptă cu mine, dar a fost frumos.
Reporter: De unde achiziționați materialele necesare ?
Ciprian Nichifor: Cumpăr materialele de la bătrâni. Văd butoaie vechi care stau să fie aruncate sau arse și le achiziționez. De asemenea, sunt pe cale să închei un contract de colaborare cu o cramă din județ.
Reporter: Transmiteți tainele acestui meșteșug mai departe?
Ciprian Nichifor: Cu ajutorul GAL Dobrogea de Nord am obținut o finanțare, iar una dintre condiții este să fac o angajare și îmi doresc să îi învăț și pe alții. Sper să existe persoane interesate și în Luncavița. Avem un liceu acolo, iar locuri de muncă se găsesc destul de greu. Sper să găsesc un tânăr care să vrea să învețe. Îmi place ceea ce fac și îmi doresc să vină cât mai mulți oameni să vadă ceea ce poate face un dobrogean.
În această perioadă, proiectul dedicat producțiilor meșteșugite al lui Ciprian Nichifor a fost admis la finanțare din fonduri europene prin GAL Dobrogea de Nord.
Prin proiect își va autoriza și dota atelierul de meșteșugărit lemn cu echipamente moderne și va proteja mediul prin achiziția unui sistem fotovoltaic și va folosi tehnologia în promovarea meșteșugului.