Comunitățile locale din județul Tulcea se dezvoltă pas cu pas, după ce edilii au pornit la drum cu diverse proiecte prin care vor asigura un trai mai bun cetățenilor. În plus, localitățile care au utilități publice și drumuri bine puse la punct au și o șansă în plus să atragă investitori. În ultima lună, mai multe primării din județul Tulcea au semnat contracte de finanțare prin Programul „Anghel Saligny”, unul foarte generos cu unitățile administrativ teritoriale din județul nostru care au o alocare estimativă de circa un miliard de lei. Printre altele, proiectele vizează reabilitarea infrastructurii rutiere, extinderea sistemelor de alimentare cu apă potabilă, înființarea unor rețele de alimentare și distribuție a gazelor naturale, precum și construirea sau reabilitarea unor poduri și podețe. Sunt contracte de finanțare pentru propuneri de proiecte depuse de mai bine de un an și care iată ajung la faza de semnare a contractului de finanțare.
Peste 23 de milioane de lei pentru înființarea rețelei de alimentare și ditrubuție a gazelor naturale la Luncavița
Comuna Luncavița se poate spune că face un salt important către modernitate cu o investiție totală de 23.446.530,17 lei în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny. Contractul privind realizarea obiectivului ”Înființare rețea de alimentare și distribuție gaze naturale în comuna Luncavița, județul Tulcea” a fost semnat în data de 16.10.2023 la sediul MDLPA, de către Aurel Iorga, primarul comunei Luncavița.
”Rețeaua de gaz va acoperi cele două sate ale comunei, Luncavița și Rachelu, și va oferi locuitorilor o sursă de energie eficientă și ecologică. Pe lângă beneficiile energetice, acest proiect deschide uși către dezvoltarea economică și stoparea migrării populației. Comuna devine astfel mai atractivă pentru investitori, iar crearea de noi locuri de muncă în sectorul energetic devine o realitate.” – se arată într-un comunicat al Primăriei Luncavița
Potrivit aceleiași surse, acest proiect contribuie, de asemenea, la protejarea mediului prin reducerea emisiilor de carbon. Locuitorii se pot aștepta la un confort crescut și o eficiență sporită în utilizarea energiei.
Primarul Aurel Iorga estimează că în aproximativ un an (un an și jumătate), peste 1.000 de gospodării se vor racorda la rețeaua de gaze, dintr-un total de 2.100 de gospodării din comună. ”Vor beneficia de branșament gratuit un număr de 1228 de gospodării, conform caietului de sarcini. Prestatorul lucrărilor pentru realizarea obiectivului este SC INSTANT CONSTRUCT COMPANY SRL, societate cu un domeniu vast de activitate privind lucrările în construcții ce au ca scop distribuția și furnizarea gazelor naturale. Contractul de concesiune a serviciului de distribuție gaze naturale a fost câștigat în urma licitației de către operatorul economic SC PRISMA SERV COMPANY SRL.” – a menționat primarul comunei Luncavița, Aurel Iorga.
Ion Nicolae, primarul comunei Nalbant, s-a aflat pe data de 3 octombrie la București, acolo unde a semnat un contract în valoare de 15 milioane de lei pentru modernizarea a aproximativ 15 kilometri de străzi.
„Am semnat contractul de finanțare și am derulat și licitația cu clauză suspensivă. Din păcate, pierdantul de pe locul doi a depus contestație. Sperăm să dureze cât mai puțin perioada de contestație, deoarece noi mai aveam de ridicat o autorizație și puteam să ne apucăm de lucrări. La licitație au participat trei firme, una din județul Tulcea, iar celelalte din Ialomița și București. Cea care a făcut contestație este firma din Ialomița care a ieșit pe locul doi la licitație.Proiectul cuprinde străzi din Nicolae Bălcescu, Nalbant și Trestenic. Se fac 8 kilometri în interorul localității Nalbant, 7 kilometri în Bălcescu și cu tot cu drumul comunal, alți aproximativ 7 kilometri în Trestenic. Noi mai avem un proiect pe asfaltare pe care vom încerca să îl depunem pe AFIR, deoarece mai avem în jur de 15 kilometri pentru a acoperi toată comuna”, ne-a declarat primarul Ion Nicoale.
Pe lista obiectivelor de investiții finanțate pe Programul „Anghel Saligny” se află și 3 proiecte ale Primăriei Ciucurova. Este vorba de un proiect de realizare poduri în comuna Ciucurova, în valoare de 4.777.743 lei, unul de extindere a sistemului de alimentare cu apă în localitățile Ciucurova și Fântâna Mare, în valoare de 3.399.211,72 de lei, dar și o investiție ce prin care se dorește modernizarea drumurilor din comună, în valoare de 7.425.244,52 lei.
„Proiectele se află în faza de depunere la minister. Am depus și documentele legate de proiectare și acum așteptăm să ne invite Ministerul Dezvoltării să semnăm contractele de finanțare. Proiectul de extindere a sistemului de alimentare cu apă este cel mai urgent, deoarece în această vară am avut niște probleme și am cerut ajutor de urgență Guvernului. S-au stricat mai multe puțuri, nu am avut apă curentă și a trebuit să forăm”, a precizat Marin Șerban, primarul comunei Ciucurova.
În linie dreaptă se află și un proiect derulat de Primăria Dorobanțu ce prevede modernizarea străzilor din localitatea Meșteru, în valoare de 3.781.601,10 lei.
„Ni s-au solicitat niște clarificări de la minister, după care probabil că vom merge mai departe cu semnarea contractului. Este vorba despre asfaltarea unei suprafețe de circa 3 kilometri de străzi din localitatea Meșteru, care acum sunt pietruite. Proiectul are o valoare de peste 3 milioane de lei”, a spus Valentin Munteanu primarul comunei Dorobanțu.